Ciklon odneo pet života u komšiluku: Dunav preti da se izlije u Beču – Austrija mobilisala 1.000 vojnika

|

Nacionalna meteorološka administracija Rumunije danas je izdala crveno upozorenje zbog obilnih padavina u nekoliko mesta u okruzima Vaslui i Galati. Ranije najavljivan ciklon je pogodio Rumuniju, i doneo zemlji velike količine padavina. Na istoku zemlje izazvao je razorne poplave.

Kako saopštavaju tamošnje vlasti, poplave su dostigle preko 150 litara po metru kvadratnom za manje od 24 sata. U okrugu Vaslui, na hidrometrijskoj stanici Carja izmereno je 165,8 litara po metru kvadratnom padavina, dok je na hidrometrijskoj stanici Gsnešti u okrugu Galati izmereno 148,1 litara po metru kvadratnom, piše Libertatea.

Poplave su napravile veliku štetu, blokirale puteve, a pale su i prve žrtve. Pet osoba nastradalo je u olujnom nevremenu koje je pogodilo istočnu Rumuniju. Spasilačke službe borile su se za spas 95 ljudi u teško pogođenim istočnim okruzima Galati i Vaslui, saopštilo je Odeljenje za vanredne situacije ne navodeći detalje o načinu smrti preminulih, prenosi AP.

Poplave su takođe zatvorile nekoliko puteva, uključujući državne i lokalne puteve, a visina vode u nekim oblastima dostiže i do 1,5 metara.

Ciklon je doneo obilne snežne padavine na planinska odmarališta u Austriji i Italiji, a očekuje se da će se njegovi efekti osetiti i u ostalim evropskim zemljama tokom narednih dana.

Austrijske vlasti su takođe mobilisale 1.000 vojnika u slučaju da Dunav poplavi Beč. Ciklon se kreće prema severu, severoistoku, zadržaće se izvesno vreme u Istočnoj Evropi, a potom skrenuti prema zapadu. Ova situacija obično donosi obilne kiše, katastrofalnih razmera, rekao je Tomaš Hrdinka, hidrolog iz TGM istraživačkog instituta.

Ciklon Boris, kako je nezvanično dobio ime, sistem niskog pritiska visoke intenziteta, bio je jedan od najvažnijih vremenskih fenomena koji su pogodili regione u blizini Indijskog okeana. Formiran u ranoj fazi sezone ciklona, ciklon je pokazao moć i razorni uticaj tropskih ciklona na ranjive zajednice.

Lokalne i međunarodne vlasti mobilisale su resurse za upravljanje vanrednom situacijom. Informativne kampanje i kampanje za rano upozorenje bile su presudne za pripremu stanovništva i smanjenje rizika.

Izvor: kurir.rs