Nakon kratkog predaha, opet stižu vrućine: Direktor RHMZ objavio kada kreće novi toplotni talas u Srbiji

|

Mnogima je, nakon užarenog toplotnog talasa prijalo kratko osveženje, ali nas već u nedelju i ponedeljak ponovo očekuju visoke temperature.

“Do kraja jula biće pretežno sunčano i toplo, samo je u ponedeljak uz lokalni razvoj oblačnosti moguća retka (izolovana) pojava kratkotrajne kiše ili pljuska u brdsko-planinskim predelima”, rekao je za Kurir prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Maksimalne temperature će, kako kaže, u subotu biti od 30 do 34 stepena, u nedelju od 33 do 37 stepeni, u ponedeljak od 30 stepeni na severozapadu do 35 stepeni na jugu i istoku Srbije. U utorak i sredu (30 – 31.07.) biće od 30 do 34 stepena.

“Usled visokih temperatura, u nedelju (28.07.) će u celoj zemlji, a u ponedeljak (29.07.) još na jugu i istoku Srbije na snazi biti narandžasti meteoalarm. Periferija oslabljene frontalne zone iz srednje Evrope zatim će usloviti manji pad temperature, pa će poslednja dva dana u mesecu temperaturne vrednosti biti u domenu nižeg stepena upozorenja, odnosno žutog meteoalarma”, navodi Nikolić.

U većim urbanim sredinama, noć nedelja na ponedeljak biće tropska sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni, dok se na području Beograda do kraja meseca očekuju dodatno još dve tropske noći 27/28.07. (subota na nedelju) kao i 31.07/01.08 (sreda na četvrtak).

“Sveukupno gledajući, ove temperaturne vrednosti ne zadovoljavaju osnovne klimatološke kriterijume iz definicije toplotnog talasa, po kojima je potrebno da bar tokom pet dana u nizu temperatura bude znatno iznad proseka u odnosu na referetni period od 1991 – 2020. godine. Prema tome, nema ni aktuelnog upozorenja na pojavu toplotnog talasa u Srbiji”, kaže on i dodaje da će se toplo vreme nastaviti i početkom avgusta, ali uz labilizaciju vazdušne mase, pa će od 3. avgusta ponovo biti uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

“Povećanje rizika od pojave novog toplotnog talasa uslediće tek u periodu između 5. i 10. avgusta, kada se može očekivati niz od više dana sa temperaturama oko i malo iznad 35 stepeni. Prema mesečnoj prognozi, veći deo avgusta će biti vrlo topao sa pozitivnim odstupanjem temperature od bar plus 2 stepena u odnosu na normalu. To podrazumeva srednju maksimalnu temperaturu od 31 do 33 stepena i od 15 do 24 tropska dana u nižim predelima. Toplo vreme istovremeno će pratiti i deficit padavina”, zaključuje direktor RHMZ.

Izvor: kurir.rs