Moćne reči Đokovića pred OI: “Mnogi bi voleli da se povučem, ali…” – Objasnio zašto neće boraviti u Olimpijskom selu

|

Srpski olimpijski tim, na čelu sa Novakom Đokovićem, održao je konferenciju za medije u Parizu pred početak Olimpijskih igara.

Osim Đokovića, na konferenciji su bili i kapiten vaterpolista Nikola Jakšić, odbojkašica Tijana Bošković, Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS-a i Sonja Vasić, šef misije.

“Očekivanja na OI su visoka i to ne mogu i ne želim da promenim, to stvara podstrek za mene lično da pristupim na maksimalan način za najbolji mogući rezultat. Nažalost, ranije sam gubio u polufinalima i to je prepreka koju nisam mogao da prebrodim, nadam se da ću sada uspeti. Nismo imali vremena za pripremu jer je teniski raspored zgusnut sa obavezama. Vimbldon sam pokušao da igram jer je to Vimbldon koji je u našem spotu najveće takmičenje. Osećao sam da zbog mekoće podloge mogu da se prilagodim kolenu. Poslednjih 4-5 dana osećam da sam spremniji za OI više nego što sam bio za Vimbldon. Radujem se početku turnira”, rekao je Novak i objasnio zašto nije u Olimpijskom selu:

“Jedan od razloga što nisam u selu je to što sam hteo da imam više mira i da se koncentrišem za svoju rutinu i turnir koji je njaveći prioroitet. Jedna od najvećih doživljaja na OI jeste to selo. Tu osetiš energiju i draž OI, imaš preko 10.000 najbojih sportista na svetu. U menzi si pored njih, korz socijalni momenat razmeniš iskustva i naučiš neke stvari. Posetiću selo, ali odlučio sam da ne odsedam. I u Tokiju sam odsedao negde druge kad su bili mečevi, bio sam samo noć ili dve tamo”.

Novak se dotakao i povlačenja Endija Marija, kao i ere koja polako zalazi.

“Čuo sam za Endija i nadam se da će imati najbolji oproštaj ovde. Važan je teniser u svetu, Nadal i više. Svi njegovi uspesi, naročito ovde na RG. Nadal i dalje nije rekao kada će igrati poslednji turnir i zbog sporta nadam se da neće biti skoro. Ja ne razmišljam o penzionisanju, mada bi mnogi voleli da se povučem. Ta naša era će nastaviti da traje koliko god i jedan od nas nastavi da se takmiči. Dolaze i mlađi, oni će biti nosioci sporta u budućnosti. Ja sam video nekoliko smena generacija i mislim da je sjajno što i ja i Nadal i Vavrinka i neki veterani i dalje igramo”.

Koliko zapravo Đokoviću sve ovo znači, vidi se i po kratkom govoru koji je dao na početku konferencije.

“Biće teško ponoviti na toliko jezika kao što ste vi to učinili, imam veliku čast i zadovoljstvo što sam deo olimpijskog tima, peti put u karijeri. Prve Igre u Pekingu, tada sam osvojio jedinu medalju 2008. godine. Ovo je najznačajniji događaj u istoriji sporta i znamo kakva je privilegija i odgovornost predstavljati zemlju na igrama i kada nosite ime i grb zemlje na grudima. Velika mi je čast što sam ovde. Moje ambicije su velike, tu su i očekivanja. Ovo je težak turnir, tu su 64 igrača, svi se takmiče za medalju. Moramo da igramo šest mečeva u osam dana, mnogo je to mečeva, svi se takmiče u različitim disciplinama, singlu i dublu. To zahteva najbolje od nas, nadam se da ću dati sjajnu partiju na turniru, imao sam dosta uspeha na Rolan Garosu, dobro poznajem mesto odigravanja takmičenja”, rekao je Novak Đoković.

Izvor: telegraf.rs