Ogroman tehnološki kvar koji je pogodio banke, aerodrome, bolnice utiče i na Srbiju: Ovo bi mogao biti uzrok kolapsa

|

Kompanije, banke, avio-kompanije, telekomunikacione kompanije, TV i radio stanice i supermarkete, isključene su sa mreže nakon masovnog globalnog prekida rada. Glavne američke avio-kompanije su prizemljene, javlja Sky.

Kako strani mediji prenose, problem nastao zbog značajnog prekida rada kompanije Microsoft. Iz kompanije su poručili da preduzimaju “akcije za ublažavanje” nakon problema sa servisom, prenosi novinska agencija AFP.

ILLUSTRATIVE – A laptop with the website of Schiphol Airport where delays are reported due to a global computer failure. A large number of computers with the Windows 10 operating system have been affected by the outage and many companies are victims. ANP ROB ENGELAAR netherlands out – belgium out,Image: 890766021, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ROB ENGELAAR / AFP / Profimedia

Prekid je počeo oko 18:00 ET u četvrtak. Kompanija istražuje probleme sa uslugama u oblaku u SAD i problem koji utiče na nekoliko njenih aplikacija i usluga. Izgleda da prekid utiče na Windows računare širom sveta, uključujući Sky News u Velikoj Britaniji koji nije mogao da emituje TV uživo u petak ujutro.

Korisnici na subredditu za firmu za sajber bezbednost Crowdstrike prijavili su probleme u Indiji, Sjedinjenim Državama i Novom Zelandu. Dok su korisnici u Australiji počeli da prijavljuju probleme rano danas, navodeći da su bili zaključani sa svojih radnih stanica.

Dve bolnice u severnim nemačkim gradovima Libeku i Kilu otkazale su elektivne operacije zakazane za danas. Nega pacijenata i hitne službe će se odvijati normalno, dodaje Univerzitetska klinika Šlezvig-Holštajn. Pogođeni i IT sistemi Olimpijskih igara u Parizu, javlja BBC.

Peti po broju putnika na svetu “United Airlines” poručio je da ,,prekid softvera treće strane utiče na računarske sisteme širom sveta, uključujući i United”.

“Dok radimo na obnavljanju tih sistema, zadržavamo sve avione na njihovim odlaznim aerodromima”, saopštili su.

Aerodromi širom sveta u problemu

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu je zaustavljen danas do 9 sati po srednjeevropskom vremenu (08.00 sati po Griniču), a i svi aerodromi u Španiji prijavili su “incidente” zbog tehničkih problema, prenosi BBC.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove. U Španiji je “incident” prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC. Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns obustavljeni danas zbog problema u komunikaciji.

Na aerodromu u Edinburgu došlo je do poremećaja u uslugama jer je računarska greška dovela do kvara na ekranima za odlazak. Činilo se da su se table za odlazak u glavnoj zgradi terminala zamrznule, pokazujući zastarele informacije o brojevima izlaza i vremenu poletanja – što znači da su neki putnici propustili letove.

Ranije jutros oglasio se požarni alarm u zgradi glavnog terminala, za koji se smatra da ga je pokrenula ista kompjuterska greška. Aerodrom Edinburg saopštio je da radi na rešavanju ovog problema.

Amsterdamski aerodrom Schiphol je poslednji koji je prijavio kašnjenja uzrokovana prekidom u informacionoj tehnologiji.

Pogođeni su i aerodromi u Japanu i Indiji.

“Žalimo zbog neprijatnosti i tražimo od naših gostiju da planiraju svoje putovanje u skladu sa tim”, poručuju iz Air India.

Danas (petak, 19. jul 2024. godine) očekuju se izvesna odstupanja od planiranog reda letenja, navodi se u zvaničnom saopštenju Er Srbije.

“U ovom trenutku, od destinacija iz mreže Er Srbije, saobraćaj je posebno otežan na pojedinim aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu i Cirihu. Kao posledica toga, može doći do faznih kašnjenja i daljeg nepovoljnog uticaja na normalno odvijanje saobraćaja. Primera radi, aerodrom u Cirihu zatvoren je danas do 20 časova po lokalnom vremenu”, glasi saopštenje iz Er Srbije.

Problemi i sa železničkim saobraćajem u Velikoj Britaniji
Velika železnička kompanija upozorila je putnike da očekuju smetnje jer pati od “široko rasprostranjenih IT problema”.

Sumnja se da iza ovog globalnog problema stoji greška kompanije Crowdstrike, inače zadužene za sajber bezbednost. Kako navodi BBC, sada ima izveštaja koji sugerišu da je kompanija za sajber bezbednost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala ažuriranje softvera koje je pošlo naopako i sada da uništava Windows uređaje – što je izazvalo takozvani “plavi ekran smrti” na računarima.

Izvor: nova.rs