Ovakve cene nismo očekivali u poznatom hrvatskom letovalištu: Mleko 0,69 centi, nutela 3 evra – Meso slično kao u Srbiji

|

Već godinama unazad turisti zaobilaze Hrvatsku kada biraju destinaciju za letovanje, što zbog političkih stavova, što zbog paprenih cena. Sigurno da su cene u restoranima i kafićima paprene, ali ako se odlučite da hranu pripremate u sopstvenoj režiji, to bi vas koštalo možda i jeftinije nego u Srbiji. Iako nije lako poverovati da u zemljama Evropske unije nešto bude duplo jeftinije nego kod nas, cene na rafovima dokazuju da jeste tako.

Zanimljivo je videti kakve su cene po marketima u popularnim letovalištima jer su tamo one po pravilu više. Imali smo priliku da to proverimo u jednom marketu u Hrvatskoj u koje Srbi rado idu. U pitanju je Rijeka, a evo kako to tamo izgleda:

Punomasno mleko je, recimo, 0,69 centi, što je skoro duplo jeftinije nego u Srbiji gde je prosek za litar 150 dinara. Rio mare salata je više nego duplo jeftinija nego kod nas – tek malo preko 2 evra. Nutela je malo manje od 3 evra – što je znatno povoljnije nego kod nas čak i kad je takođe na akciji.

Barila testenina je oko 150 dinara. Jaja su oko 1,5 evro, dok su kod nas oko 220 dinara. Cene mesa su slične kao kod nas, ali kada je to meso na akciji, bude stvarno na akciji i – upola jeftinije. Suncokretovo ulje na akciji je oko 160 dinara, što je slično kao kod nas. Ali zato ekstradevičansko maslinovo ulje može da se nađe za 9 evra.

Što se tiče cena suhomaesnatih proizvoda – šunka može da se nađe već od 5,99 evra po kilogramu. Vrlo je interesantno i to što je tamo zapravo teško naći proizvod koji nije na nekom popustu.

Izvor: nova.rs