Srbiji se približava grmljavinski oblak iz BiH: Dva predela biće na udaru nevremena – Poznato i kada stiže u Beograd

|

Republički hidrometeorološki zavod Srbije oglasio se najnovijom najavom pljuskova praćenih grmljavinom tokom popodnevnih sati. Naime, tokom poslepodneva na jugozapadu i jugoistoku moguća je lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Na Fejsbuku se oglasio meteorolog amater Ivan Ristić koji je naveo da sa istoka Bosne jaka grmljavinska oblačnost prelazi u južni deo Mačve i deo Zlatiborskog okruga, a kako dalje prognozira, do 18 časova stići će i do Beograda.

Kako navodi, oblak će se kretati prema istoku i severoistoku, zatim i ka Valjevu, Šapcu, Obrenovcu i Beogradu, a zatim i prema Sremu, Bačkoj, Banatu, Braničevu i Borskom okrugu. Što se tiče juga Srbije danas će biti mirnije, a najviše kiše očekuje se na istoku i severoistoku zemlje.

Prema najavi Ivana Ristića, grmljavinski oblak stići će u Beograd oko 18 časova.

“Iskoristite lepo, ali sparno vreme prepodne, jer će popodne biti puno pljuskova i kiše praćenih grmljavinom i nepogodama”, napisao je Ivan Ristić na svom Fejsbuku.

Šansa za grad u delu Mačve potez Osečina-Valjevo iznosi oko 90 odsto sa kretanjem centra oblaka na severoistok ona polako opada, navodi Ristić.

U posebnom upozorenju, RHMZ je upalio alarm i za Beograd:

“Do petka, 28. juna, biće toplo, nestabilno i sparno, sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom koji u pojedinim delovima grada mogu biti intenzivniji uz grad i olujni vetar”, navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm usled rizika od pojave nepogoda preliminarno je izdat za područje Beograda, “a za konrektne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred”.

Izvor: kurir.rs