Grmljavinske oluje već tutnje Srbijom: U ovom gradu je haos – I noćas pljuskovi i grad iste jačine kao juče

|

Trenutno širom Srbije je veoma nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno ima grmljavinskih oluja i nepogoda. Snažan pljusak sa jakom grmljavinom poplavio je delove Aleksinca, a za oko sat vremena šire područje ovog grada našlo bi se ponovo na udaru jake grmljavinske oluje.

Trenutno su grmljavinski procesi najjači iznad južnih, jugoistočnih, istočnih i centralnih predela Srbije, Pomoravlja, Podunavlja, i nad delovima Banata.

Trenutno jaka grmljavinska oluja besni iznad Leskovca, a na udaru je i Kopaonik, kao i delovi Rasinskog i Topličkog okruga, a nešto manje oluje beleže se na širem području Kragujevca i Podunavlju i delu Pomoravlja.

I u nastavku poslepodneva širom Srbije biće nestabilno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, obilnim pljuskovima i jakim gromovima.

U ovim predelima u kratkom vremenskom intervalu moglo bi pasti i više od 30-40 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i poplava usled izlivanja manjih tokova i potoka bujičnog karaktera. Opasnosti od poplava na većim i srednjim rekama nema.

U emisiju Puls Srbije na Kurir televiziji uključio se Nedeljko Tododrovć, meteorolog koji je dao prognoze kakvo nas vreme očekuje u nastavku dana i tokom noći:

“Najverovatnije je slična situacija kao i juče. Već ima grmljavinskih nepogodnih oblaka na području dela Šumadije, Velikog pomoravlja i na jugozapadu Srbije, tako da će u toku popodneva i naredne noći biti još lokalno jakih pljuskova, grmljavina, pojave grada i kratkotrajnog vetra. Kao i juče, lokalno bi mogla da padne velika količina padavina, nekoliko desetina litara po kvadratnom metru, kao što je juče bilo u nekoliko mesta – po 40-50 mm kiše”, rekao je Todorović i dodao:

“Pored toga, glavnina današnjih lokacija sa nepogodama bila bi više skoncentrisana na centralni i istočni deo, da bi krajnji severozapad Srbije nešto malo manje imao takvih nepogoda. Možda eventualno neka kratkotrajna kiša. Karakteristika ovih letnjih pljuskova, tj. nepogoda jeste da u nekim mestima padne velika količina padavina, a u nekim bližim okolnim mestima ne padne ni kap”, navodi Nedeljko Todorović.

Izvor: telegraf.rs