Gazda Paja nudi 160.000 dinara i besplatni obrok, ali ne uspeva da nađe radnika: “Ne ulazi mi u glavu da niko neće da radi za te pare”

|

Zanatlije su sve traženije u Srbiji, a s obzirom na to da ih je sve manje, poslodavci za njih nude veće zarade. Vodoinstalater, moler, keramičar, automehaničar, stolar, pekar, samo su neka od zanimanja koja su u Srbiji, gledajući svakodnevne oglase, vrlo tražena, ali poslodavci muku muče da pronađu radnike na ovim pozicijama.

“Plata 160.000 dinara, rad u dve smene, svaki drugi vikend slobodan i besplatan obrok, a može i dva, po dogovoru. Majstore za burek, javi se”, glasi oglas jednog vlasnika pekare u Pančevu koji više od dva meseca ne može da pronađe radnika, konkretno majstora za burek.

Iako su uslovi rada sasvim pristojni, za dva meseca koliko oglas postoji, gazdi Paji javio se samo jedan kandidat. Međutim, posle sedam dana, odustao je od potencijalnog posla jer mu “ne odgovaraju uslovi”.

Ovakvo iskustvo ima Pavle Sremčević poznatiji kao gazda Paja iz Pančeva koji drži pekaru skoro dve decenije. Pre više od dva meseca, postavio je oglas u kom traži majstora za burek – oglas je stavio na vrata lokala, na bandere u kraju i na autobuska stajališta, ali rezultata nije bilo. Niko se nije javljao na oglas.

Pokušao je i sa društvenim mrežama. Samo jedan kandidat se javio, ali je i on odustao jer je, kako nam je ispričao vlasnik pekare, zainteresovani mladić ipak nezadovoljan uslovima.

“Šta da vam kažem osim da sam šokiran, ali zaista šokiran. Prosto mi ne ulazi u glavu da niko neće da radi za te pare. Pa, meni da je neko nudio toliko para pre deset, dvadeset godina, ne bih ni otvarao pekaru, nego bih radio za drugog. Verujte. Jer, teško je biti preduzetnik, a radnik sa ovakvom platom… Isplati se i te kako”, kaže gazda Paja.

Dodaje da je prosečna plata za pekare početnike između 80.000 i 90.000 dinara. Majstori za peciva, ipak, dobijaju više u skladu sa iskustvom.

“Radi se o tome da mladi danas neće da rade za male pare iako to nisu male. Što se tiče ove pozicije koju ja tražim, to je čovek koji ima iskustva. I on može biti mlad jer pekar se postaje sa 17-18 godina. Ako napreduješ, učiš i vredno radiš, već sa 25 godina možeš da budeš majstor za burek i da primaš platu veću od hiljadu evra. Kandidat koji se javio na oglas ima iskustva u radu, ali mu se ne dopada rad u dve smene. Ne znam šta bi on, drugi rade i treće smene”, zaključuje gazda Paja.

Izvor: mondo.rs