Milenko prima 6.000 dinara manje jer je ranije otišao u penziju: Koliko gubite ako se penzionišete pre vremena i od čega to zavisi

|

Muškarci u Srbiji mogu da se penzionišu sa 65, a žene sa 63 godine i osam meseci. Međutim, uz dovoljno dug radni staž, odlazak u penziju moguć je i ranije. Za prevremenu penziju dovoljno je 60 godina, ali i najmanje 40 godina staža. Iako je ideja o ranijem penzionisanju privlačna verovatno svim građanima, ali u ovom slučaju, penzija će biti manja.

Milenko P. počeo je da radi mlad, pa je 40 godina radnog staža imao i pre nego što je napunio 65 godina, te je iskoristio svoje pravo da ranije ode u penziju.

“Penzionisao sam se sa 62 godine i prema mojoj računici, moja primanja bi bila oko 50.000 dinara, da nisam otišao u prevremenu penziju. Ovako sam znao da će to biti nešto manja suma i u mom slučaju to je 43.880 dinara”, priča ovaj penzioner.

Takvo umanjenje propisano je Zakonom o PIO prema kojem se, za svaki mesec ranijeg odlaska, iznos penzije umanjuje za 0,34 odsto. Kad se sve sabere, penzija može da bude umanjena najviše 20,4 odsto u odnosu na regularnu, onu koja bi se isplaćivala da je, pored radnog staža, ispunjen i starosni uslov.

U slučaju Milenka, njegova primanja su umanjena za 170 dinara za svaki od 36 meseci koliko je ranije otišao u penziju. A to znači 6.120 dinara mesečno.

Da bi ostvarili pravo na penziju, građani Srbije moraju da imaju minimum 15 godina radnog staža, ali istovremeno 65 godina života za muškarce, a za žene 63 godine i osam meseci. Međutim, postoje ljudi koji rano počnu da rade, a njima se otvara mogućnost da ranije prekinu sa radom.

Tako svi koji imaju 60 godina, a ujedno i 40 godina radnog staža, mogu da se penzionišu. Ipak, svi oni će primati umanjeni iznos penzije.

Pored samog zahteva za ostvarivanje prava na prevremnu penziju i ličnog identifikacionog dokumenta (lična karta ili uverenje o prebivalištu), potrebno je pripremiti još dosta dokumentacije. To su dokazi o penzijskom stažu, poput radne knjižice, uverenja o beneficiranom stažu, ali i drugih isprava, kao što su uverenje, potvrda i slično, u originalu ili overenoj kopijia, a svakako PIO fondu treba dostaviti i fotokopiju rešenja o prestanku zaposlenja.

Oni koji su služili vojni rok, treba da dostave i dokaz o regulisanom vojnom roku.

Građani koji primaju neku vrstu novčane naknade od države, treba da dostave dokaz o koršćenju prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Ako je budući penzioner radio u sopstvenom preduzeću, potrebno mu je uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje može da mu izda nadležni organ u opštini ili Agencija za privredne registre, i to za period od 1. januara 2006. godine pa nadalje.

Sledeći dokument je uverenje o plaćenom doprinosi za PIO, koje izdaje Poreska uprava za obavljanja samostalne delatnosti, ali i za sve ostale građane, koji nisu radili u svojoj firmi. Inače, samostalni umetnici, filmski radnici i sportisti koji su radili do 31. decembra 2006. godine ne moraju da podnesu ovo uverenje, a i sto važi i za sveštenike i verske službenike koji su posao obavljali do 31. avgusta 2004.

Konačno, ukoliko je budući penzioner radio u inostranstvu, treba da podnese dokaz o stažu koji je tamo ostvario.

Izvor: nova.rs