“Srbi, Bosanci i Hrvati su isti narod”: Profesor objavom izazvao haos na mrežama – Genetski su isti, razlika je samo u veri

|

Srbi, Hrvati i Bosanci su potpuno identični – isti narod, izjavio je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a njegov snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši lavinu komentara građana svih pomenutih država.

Kako profesor navodi, ovi narodi govore potpuno istim jezikom, a jedino postoje neke regionalne dijalektičke razlike, ali to je potpuno isti jezik.

“Nemački ima više varijacija nego što ta tri jezika imaju jedan od drugog”, naveo je ovaj profesor koji je, kako sam kaže na jednom blogu, zainteresovan za politiku, istoriju, ekonomiju, psihologiju i filozofiju.

“Oni čak i izgledaju isto. Genetski su isti. Ne možete ih razlikovati. Kulturološki su isti. Živeli su zajedno, iako je u Bosni bilo više muslimana, u Srbiji je, pored Srba, bilo muslimana, a u Bosni je bilo Srba. Bili su pomešani. Bili su bukvalno komšije. Potpuno su se pomešali. Deca su išla zajedno u školu, zajedno su kupovali u istim prodavnicama. Jedina razlika je bila njihova vera”, izjavio je profesor u snimku koji je na Tik Toku postao viralan.

Ističe da je sukob između ovih naroda na neki način nagovestio rascep u Evropi.

“Srbija je uglavnom srpsko-pravoslavna. Bosna je uglavnom muslimanska, iako je imala ogromno katoličko i ogromno srpsko pravoslavno stanovništvo. A Hrvatska, koju je Austro-Ugarska ranija anektirala, bila je katolička. Srbi su sebe videli kao produžetak panslovenske države. O Rusiji su mislili kao o svom prijatelju, kao o velikom bratu. Dok su Hrvati, pošto su bili katolici, više gledali prema Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj ili Italiji. Oni su imali malo drugačiji uticaj. A Bosanci su, naravno, gledali prema Turskoj jer su muslimani”, obrazložio je profesor svoje viđenje raspada SFRJ.

Sa ovim njegovim mišljenjem se nisu saglasili mnogi građani ovih država. Oni su profesora, u komentarima ispod videa na Tit Toku, optužili da ne zna o čemu priča.

“Volim kada ljudi pričaju o nečemu što uopšte ne znaju”, napisao je jedan Hrvat dok je drugi dodao da je na prvom mestu treba napomenuti da je Hrvatska starija i od Srbije i od Bosne. Muškarac koji se potpisuje kao Mostar 94 rekao je “Uopšte ne ličimo. Ja mogu da nas razlikujem”. Adisa je želela da istakne da Bosanci “delimično imaju ilirski DNK, a delimično Slovenski” i da je to glavna razlika.

Međutim, u moru komentara i “prepucavanja” bilo je i onih koji su se složili sa profesorovom teorijom.

“Bukvalno sam zaplakala. Tačno je, mi smo kao familija. Raspali smo se samo zato što imamo drugačija uverenja”, napisala je jedna žena, a istog je mišljenja i muškarac koji se potpisuje kao Acika.

“Jugoslavija bi danas imala najjači nacionalni tim u fudbalu”, istakao je drugi; “Gde je tu Crna Gora?”, upitao je jedan Balša.

Jedan muškarac je konstantovao da je profesor ovom objavom izazvao novi rat na Balkanu.

Izvor: blic.rs