Slavimo letnji Aranđelovdan: Veruje se da štiti ljude i stoku od vremenskih nepogoda – Treba izbegavati bilo kakav rad

|

Pravoslavni vernici danas proslavljaju praznik Sabora svetog arhangela Gavrila, odnosno letnji Aranđelovdan. Iako u kalendaru SPC ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom, crkva i narod mu ipak daju veliki značaj i slave ga kao Blagovesnika koji je najavljivao i učestvovao u svim značajnim događajima koji su u vezi sa nastankom hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa bestelesna sila i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, satanom.

Praznik je u narodu poznat kao letnji Aranđelovdan i za njega su vezani brojni običaji. Onima koji poštuju veru tog dana zabranjen je svaki rad. Devojke ne rade ručne radove, ne šiju i ne pletu, a u narodu je ostalo vlada verovanje da je ovaj dan najbolji za novi početak.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihajla, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Svetom arhangelu Gavrilu, koji je često slavljen svetac, mole se nerotkinje, jer se veruje da on donosi blage i lepe vesti. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.

Na letnji Aranđelovdan, kako ga u narodu zovu, valja pročitati molitvu svetom Arhangelu Gavrilu. Inače, molitva se može čitati i svakog utorka.

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Izvor: alo.rs