Kilogram ove biljke prodaje se za 5.000 dolara: Raste na srpskoj planini, a bere se u tačno određeno vreme

|

Medicinski stručnjaci širom sveta sve su više u potrazi za što bezbednijim i prirodnijim načinom borbe protiv poremećaja raspoloženja. Jedan od popularnih prirodnih tretmana protiv depresije u svetu, a na našim prostorima vrlo retko, jeste šafran.

Ova biljka prelepog cveta bere se u strogo određeno vreme, a za samo pola kilograma začina potrebno je oko 80 hiljada cvetova biljke, pa ne čudi što je na visokoj ceni. Iznad svega, cenu šafrana opravdava neverovatan broj lekovitih svojstava koje ima, tako da je pravo blago imati kod kuće ovaj skupoceni začin.

Na sreću, šafran se može pronaći i na Staroj planini, tačnije na putu za Midžor, na visini od 1500 m, pa sve dalje do Žarkove čuke. Trenutno je u cvatu, tako da možete uživati u prelepim predelima pod ovom biljkom, ali i ubrati za kućne potrebe.

Šafran se ubraja u najskuplje začine na svetu. Njegova cena kreće se u rasponu od 1.000 do 5.000 dolara za kilogram. Cena se opravdava činjenicom da je potrebno oko 80.000 cvetova za blizu pola kilograma. Ono što je važno napomenuti, je da se ova biljka prikuplja isključivo rukama i to u striktno određenom periodu od samo jedne do tri nedelje godišnje, što takođe utiče na vrtoglavu cenu začina.

Američki psihijatri ga tretiraju jednako kao i najefikasnije antidepresive, samo što šafran ne pokazuje neželjene sporedne efekte. Ovaj fascinantni začin koristi se za lečenje preko 4.000 godina i to za više od 90 bolesti.

Izvor: espreso.co.rs