Srpkinja udata u Grčkoj otkrila šta mora da ima svaka devojka koja bi da se uda tamo: Čim se rodi žensko dete roditelji misle o tome

|

Na sajtu Grčki kutak koji vode tri grčke snajke iz Srbije, objavljen je tekst koji prikazuje jedan običaj o kojem se ne priča baš mnogo, a mogao bi da utiče na vaše planove ukoliko želite da se udate u Grčkoj. Da li ste čuli za priku?

Tekst pod naslovom „Grčki običaji – Šta mora da ima svaka devojka da bi se udala u Grčkoj“ prenosimo vam u delovima.

„Pre neki dan na pauzi na poslu poveo se razgovor: grčki običaji i običaji kolega iz drugih zemalja. I dok je koleginica iz jedne arapske zemlje objašnjavala kako je, kad se uda, muž obavezan da kupi kuću, nameštaj i svu novu garderobu budućoj supruzi, u prikrajku je stajala jedna Grkinja i kroz osmeh prokomentarisala: „Kod nas sve suprotno“.

Razgovor se nastavio njenim objašnjavanjem da se u Grčkoj očekuje da žena ima kuću, u kojoj će, kada se uda, živeti njen muž i deca. Dakle, nekretnina u Grčkoj je ženina obaveza, što je mnoge začudilo.

Malo zbunjena, koleginica je počela da ispituje okolo koleginice Grkinje imaju li zaista svoj stan ili kuću, kao miraz kada se udaju? Njih 3-4 koliko ih je bilo u blizini su odgovorile pozitivno.

“Kada sam se doselila u Grčku, često sam čula reč „prika“, koja je bila neobavezan deo svake šale na račun muško-ženskih odnosa. Prika je u stvari naš miraz i zaista, kada sam malo razmislila i pogledala ljude oko sebe, shvatila sam da stvarno dosta muževa ustvari živi u nekretnini koje su žene donele u miraz. Počevši od mog svekra koji živi u kući moje svekrve, pa na dalje…”, priča Srpkinja udata u Grčkoj.

Čim se rodi žensko dete, roditelji odmah razmišljaju o priki. U Grčkoj je to deo tradicije a smatralo se i obavezom sve do 1981. godine kada je ova obaveza ukinuta. Žena je, naime, kao poklon za brak, mužu trebalo da kupi nekretninu u Grčkoj u kojoj će oni kao par živeti nakon što sklope brak.

To ne mora da bude loše – ako jednog dana stvari krenu loše, zna se ko će morati da ode. S druge strane, kada imate žensko dete, da li su za to krivi grčki običaji ili ne, unapred morate da mislite da ćete jednog dana morati da platite za stan koji će joj trebati da se uda. To je i dan danas tako, pa se veoma često dešava da roditelji već po rođenju prave planove o kupovini stana ili kuće. Ono što se često dešava sa devojkama koje nemaju svoj stan u trenutku udaje je da joj roditelji daju novac za kupovinu nekretnine. Doda malo i suprug i sve se dobro završi.

Razlog za ovaj običaj objašnjavan je time što su ženske osobe osećajnije i ranjivije, i možda neće moći jednog dana da nađu posao. Sa svojim stanom imaće jednu vrstu sigurnosti i kuću koja će biti njihova, pa neće morati bar da plaćaju kiriju. Takođe, grčki običaji su tu da ostanu, a oni kažu da ako ženske osobe imaju svoju kuću, privući će i boljeg mladoženju.

Veoma je važna i veličina nekretnine, pa da bi, kako grčki običaji kažu, ostavila utisak na muževljevu familiju, buduća mlada treba da ima bar 3 sobe (jednu dnevnu i 2 spavaće) i da bude skroz opremljena.

Šta se dešava sa devojkama koje dolaze iz inostranstva pa nisu pripremljene na ovaj običaj? “Pa do sad nam niko nije tražio priku, ali istina je da znaju da se našale na naš račun, nabrajajući njive koje imamo u selima ili stanove naših roditelja u gradovima, za koje se nadaju da ćemo jednog dana naslediti i postati milijarderke”, poručuje Srpkinja udata u Grčkoj.

Izvor: nova.rs