Svi vernici ove nedelje moraju uraditi jednu stvar: Običaj pred Vaskršnji post je jasan

|

Najznačajniji post za pravoslavne hrišćane je Veliki ili Vaskršnji post. Sveta četrdesetnica ili Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta.

Nedelja pre Vaskršnjeg posta naziva se siropusna nedelja, a veliki post ove godine počinje 27. februara i traje sve do Vaskrsa koji ove godine obeležava 16. aprila. Međutim, za sve vernike koji žele da poste važno je pravilo siropusne nedelje.

Siropusna nedelja se još naziva “sirna” ili “bela” nedelja, jer se tokom njenog trajanja ne jede meso, već samo mlečni proizvodi i jaja.

Ova nedelja predstavlja pripremu za Veliki post, jer tokom ovog perioda vernici koji poste izbacuju iz ishrane meso, ali iz jelovnika ne izbacuju takozvani “beli mrs”. Na taj način se organizam polako priprema za period u kome se neće jesti namirnice životinjskog porekla, osim ribe.

Osim uzdražavanja od vrste i količine hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli i dela. Telesni post ne doprinosi duši ako nije u skladu sa nastojanjima da čovek suzbije svoje nagone i obuzda svoju volju i njene prohteve, ali treba da pojača molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjima, da otvori dušu za praštanje i srce za pomoć drugima.

Vaskršnji post podrzumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu. U različitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji.

Izvor: espreso.co.rs