Na sutrašnji praznik jednu stvar nikako ne bi trebalo da radite: U suprotnom će vam cela godina biti loša

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Svetog Trifuna. U narodu je poznat i pod imenima Orezač, Zarezan, Zarezojlo, Sveti Tripun, Sveti Trivun, a slavi se kao zaštitnik vinogradara, ugostitelja i devojaka.

Vinogradari tog dana odlaze u vinograd i, radi bogatog roda, orezuju dva-tri ili barem jedan čokot, zaliju ih obavezno – starim, nikako ne mladim vinom da bi time povratili malaksalu snagu vinogradu posle duge zime, kako bi bujalo u proleće. Prilikom ovog obreda domaćin izgovara molitve da vinograd rodi.

Ponegde se u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i celoj kući doneti sreću tokom cele godine. Inače, upravo zbog toga na Svetog Trifuna nikako ne bi trebalo da sa kućnog praga oterate slučajne prolaznike.

U narodu je za praznik Svetog Trifuna vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako na Trivunjdan padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ukoliko bude vedro, godina će biti sušna.

Sneg može da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo: “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo”! (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. februara). Oni koji ne izgovore ove reči na dan Svetog Trifuna, prema narodnom verovanju, neće imati rodne njive.

Narodna verovanja kažu i da se na ovaj dan može prizvati ljubav ukoliko se izgovore određeni stihovi. Potrebno je da osoba baca semenke (poput semenki suncokreta) preko ramena izgovarajući sledeće: “Raspršavam ovo seme zaljubljen/a. Ovo seme posejaću u ljubavi. Ti, koja si moja prava ljubav, dođi po mene i ostani dok raste, baš kao i moja ljubav prema tebi”.

Izvor: espreso.co.rs