Preti li nam nova mlečna kriza i zbog čega je uvozno mleko jeftinije od domaćeg: Oglasili se iz Privredne komore Srbije

|

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenjuje da mleko u prodavnicama neće biti skuplje jer je, kako kaže, tržište stabilizovano.

“Možda neće pojeftiniti, ali mislim da nema velikih razloga za poskupljenje”, rekao je Budimović.

Kako dalje objašnjava, cena mleka je kod nas sada na višem nivou zbog veće cene u otkupu, jer ga ima manje zato što imamo manje muznih krava. Ekonomska situacija umnogome se promenila u protekle dve i po godine, pa je tako sada farmerima ponuđena veća cena, što ne znači da nije realna.

Ali, kako Budimović dodaje, mlekare odnosno prerađivači, nemaju rentabilnost.

“Mleko iz uvoza je jeftinije, ne zato što je manje kvalitetno, već zato što je proizvodnja u EU jeftinija i to je jedan od razloga što je prerađivačima isplativije da uzmu iz uvoza”, objašnjava Budimović.

Kako dalje kaže, prognoze i projekcije PKS govore o tome da može da dođe do pada cene u otkupu mleka jer mlekare nemaju rentabilnost.

“Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni, da se spusti cena to bi bila nerentabilna cena za farmere koji bi smanjili proizvodnju što je loše. Treba da se omogući izvoz, to bi malo otčepilo kanale i proizvodnja bi mogla da se poveća”, kaže Budimović.

Kako pojašnjava, cena mleka za farmere nije dovoljna jer je hrana skupa, energija, osnovni parametri su skupi i samim tim i proizvod je skuplji.

Budimović je s kraja prošle godine kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica nabrojao smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog „decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu“, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine.

Tada je skrenuo pažnju i na podatak da je za deset godina broj mlečnih krava u Srbiji smanjen za 55.000 prema zvaničnim podacima, ali da procene kažu da bi taj broj mogao da bude i veći.

Izvor: espreso.co.rs