Sutra je Badnji dan: Evo koje običaje morate da ispoštujete, a jedan je posebno važan

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 6. janura proslavljaju Badnji dan, koji uz Božić predstavlja veliki praznik za hrišćane.

Pored mnogih običaja i verovanja koja su u našem narodu zastupljena, a vezane su za ovaj praznik, neke porodice imaju i običaje koje prenose s kolena na koleno.

Božićno praznovanje počinje 6. januara, na Badnji dan, tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Osim što naša tradicija nalaže da badnjak unosimo u naše domove, spremamo posnu trpezu, mnogi vernici na toj trpezi ostavljaju i novac.

Ovaj starinski običaj kaže da ako se sitan i krupan novac nađe na trpezi za Badnje veče, para će tokom cele godine biti u kući.

Domaćin rano ujutro odlazi da iseče badnjak, najčešće hrastovo drvce, da bi ga te večeri uneo u kuću i time označio početak božićnih praznika. Na Badnji dan se ništa ne iznosi iz kuće i jedu se posna jela, a postoji i verovanje da se na ovaj dan ne valja svađati, kao ni pozajmljivati tuđe stvari.

Takođe, veruje se i da varnice koje se stvaraju spaljivanjem badnjaka simbolizuju i “parice”. Zbog toga mnogi ljudi prilikom spaljivanja badnjaka u svoje domove govore i: “Koliko varnica toliko parica”.

Ovo su još neki običaji koji se vezuju za Badnji dan:

– Treba jesti mak na Badnji dan, jer se veruje da će doneti mnogo novca onima koji ga jedu. Oni koji su se tokom godine posvađali s nekim, na Badnji dan trebalo bi da praštaju i mire se i to je pravi duh tradicije. Za badnje veče troše se orasi da se vidi kakva nam je sreća, zdravlje, a kada se izlome, bacaju se po ćoškovima sobe, da kvočka izvede mnogo pilića, a ako se bacaju celi orasi, onda će jaja biti mućak.

– Nakon večere na Badnje veče se svi celivaju (ljube) da ovce čuvaju jaganjce. Ko prvi vidi pregoreli badnjak, prvi će da vidi tele kada se krava oteli. Žar od badnjaka čuva se zbog besnila.

Pored ovih postoje i mnogi drugi običaji i verovanja koja se vezuju za ovaj, ali i za mnoge druge praznike u našem narodu.

Izvor: kurir.rs