Pomama za njivama nadomak Beograda: Đokovići imaju vilu tamo, svi bi gde je elita – Cene i do 20 puta skuplje

|

Šumadijska planina Kosmaj, udaljena pedesetak kilometara od Beograda, nekada poprište važnih istorijskih događaja, od 2005. godine uživa status zaštićenog prirodnog dobra izuzetnih odlika. Ovakvu potražnju Kosmaj ne pamti još od Kolubarske bitke.

Na ovoj mitskoj beogradskoj planini trenutno je neodbranjiv juriš investitora na zemljište, pa jedno za drugim na Kosmaju niču luksuzna naselja, a interesovanje za ovakve luksuzne građevinske poduhvate, se ne stišava, pa se trenutno grade još dva zatvorena naselja.

Nadležni kažu da je na ovoj planini koja pripada beogradskoj opštini Sopot sve manje raspoloživog građevinskog zemljišta, pa su zbog toga cene znatno otišle uvis.

Prema rečima vlasnice jedne sopotske agencije za nekretnine, cene ara su od 2.000 do 4.000 evra na najtraženijim kosmajskim lokacijama poput Rogače. Potražnja investitora je ogromna i oni traže od hektar zemljišta pa naviše. Međutim postoji problem što ga je sve manje, a naročito u Rogači, koju je popularizovao Novak Đoković kada je tamo kupio vilu, kao i u Nemenikućama. Danas svi žele zemlju sa pogledom i zato se sada otkrivaju i neke nove lokacije.

Jedno od sledećih mesta što se tiče lokacije, koje će biti popularno jeste selo Drlupa, koje se nalazi na uzvišenju i ima dobar pogled na ceo Kosmaj pa su investitori bacili oko na njega.

Povećana potražnja fizičkih lica za vikendice u ovom kraju počela je od pre dve do tri godine, pa su se nekoliko meseci kasnije pojavili i investitori. Ranije nije bilo interesovanja za ovaj kraj tako da se njihova tražnja od tada povećala za 100 odsto.

Kako u agenciji za nekretnine kažu, pre navale investitora ar na Kosmaju koštao je od 250 do 300 evra. Republički geodetski zavod je u 2021.godini u Sopotu zabeležio čak 628 kupoprodaja građevinskog zemljišta, što ga čini jednom od opština sa najvećim prometom ove vrste nepokretnosti u Srbiji. Podaci koje sada imamo pokazuju da se cena najskupljeg ara više nego utrostručila od 2019. godine i to sa 949 na 3.200 evra u ovoj godini.

Kosmaj je i ranije bio poznato vikend naselje sa prelepom prirodom i čistim vazduhom, gde je i putna mreža zaista odlična, a Sopot je udaljen svega pedesetak kilometara od Beograda, pa su i veze brojne, počevši od auto-puta, starog kragujevačkog puta, Ibarske magistrale preko Barajeva. Osim toga Kosmaj je i infrastrukturno dobro pokriven, jer ima čak i privatnu školu. Sve su mami ljude koji finansijski dobro stoje, a hoće da se skolen iz Beogradske gužve, da odaberu planinu Kosmaj, te su to investitori i prepoznali.

Izvor: kurir.rs