Ovo su stvari po kojima se Balkanci razlikuju od ostatka sveta: Iznenadićete se šta je u pitanju

|

Za nas koji živimo na Balkanu, mnoge stvari su normalne, jer svi imamo slične običaje i ponašanje. Mi smo poseban narod u svakom pogledu i zato ne postoji mesto na svetu poput Balkana. Od onih koji znaju sve, pa do onih koju lupetaju prazne priče, predstvaljamo vam stvari po kojima se mi Balkanci razlikujemo od drugog sveta.

Kafa

Balkan, konkretno Srbija, mesto je gde niko ne radi nigde, a kafići su puni i svuda se pije kafa. Oni kojima roditelji nemaju mogućnosti da daju pare za kafenisanje, idu kod priajtelja, te tamo piju kafu kod njih kući.
Pravilo je da ako niste popili bar 3 kafe, neće biti dobro po vas.

Kafa spada u ne baš zdrave proizvode, pa zato se na Zapadu traži alternativa koja će je zameniti.

Ručak

Dok se u drugim zemljama sveta za ručak jede tek ponešto što se stavi na stolu, čak se i pogreva harana od prethodnog dana, na Balkanu sto mora da je prepun hranom, iako samo jedan član prisustvuje ručku.

Na Balkanu se kaže da ako vam se vidi stoljnak, to znači da je gozba siromašna. Iako če više od polovine hrane ostati, a vrlo verovatno će se i baciti, tri glavna jela, pet predjela, šest dezerta su ipak previše za sedmoro ljudi.

Na Zapadu se ljudi ne opterećuju time šta će drugi reći, več se sprema hrana samo koliko im je zaista potrebna.

Zaprška

Poznato je da ručak nije ručak ako nema zaprške – pa pobogu kako će drugi znati da ste vi nešto kuvale. Na Balkanu je tradicija da se zaprška stavlja u baš sve, čak i tamo gde nije potrebno. Iako će se prvi pobuniti ako osete da kod komšije “smrdi” zaprška.

Kad neko kuva jelo sa zaprškom na Zapadu, postoji verovatnoća da će biti kažnjen za zagađeje životne sredine.

Gledanje u šolju

Ovo je na našem poneblju veoma interesantan hobi, jer su informacije koje dobijemo u šolji najtačnije, bolje čak i od gledanja u karte. Kod nas se nakon ispijanja kafe, gleda u šolju obavezno. Talog kafe koji se iscrta po šolju predskazuje nam našu sudbinu, i ono što je bilo u prošlosti, a i sadašnjosti i budućnosti.

Umesto što bi gledali u šolju, Zapadnjaci idu kod psihijatra.

Poseta lekaru

Mi Balkanci imamo po 5-6 osoba koje nam na osnovu simptoma, odmah daju dijagnozu. Na Zapadu se redovno ide kod doktora, kako bi se unapred sprečili bilo kakvi zdravstveni problemi.

„Sedi, sad ću ti objasniti“ najčešća je rečenica ovih naših stručnjaka, koji znaju odmah šta može da nam bude, iako su u sonovnoj školi imali jedva dvojku iz biologije.

Korišćenje lekova

Glavna rečenica koju Balkanci koriste je da je „ farmaceutska industrija mafija“. Oni više praktikuju alternativnu medicinu, umesto tablete. Hvala Bogu pa imamo rakiju, jer je ona lek za sve.

Ako ste prehlađeni, mi imamo izraz „Dva piva i kao nov si“. To će vam reći svaki specijalista koji ispred prodavnice sedi i pije pivo.

Četiri migavca

Kod svih u svetu , se ovo dugme koristi isključivo za neki hitan slučaj. Na Balkanu je ovo šifra da možemo baš sve.

Ovo možda niste znali, ali ako uključite „sva četiri“ imate pravo da prekršite bilo koje pravilo u saobraćaju, kao hitan slučaj. Takođe, tada možete ostaviti auto na sred ulice i otići u kafić da pijete kafu.

Promaja

Naravno da ne može da prođe bez pominjanja promaje. Naše babe sprovele su istraživanje i došle do podatka da čak 74% smrtnih slučajeva u svetu upravo su se desile zbog promaje.

Na veličanstvenom drugom mestu, jeste sedenje na ladnom betonu, i to čak 18%, a na trećem mestu je izlazak iz kuće sa mokrom kosom sa 4%.

Izvor: crnobelo.rs