Upaljen meteo alarm zbog ekstremno niske temperature: Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje narednih dana

|

Danas će u Srbiji pre podne biti sunčano, a od sredine dana očekuje se naoblačenje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ujutru će biti veoma hladno, u većem delu sa slabim prizemnim mrazem, a po kotlinama i dolinama reka i kratkotrajna magla.

Prolazno umereno naoblačenje će do sredine dana zahvatiti severozapadne delove Srbije, posle podne i uveče premeštaće se preko ostalih krajeva i tek ponegde u brdsko-planinskim predelima usloviti slabu kratkotrajnu kišu.

Duvaće slab i umeren, na severu Vojvodine, u istočnoj Srbiji i na planinama povremeno i jak severozapadni vetar. Najniža temperatura kretaće se od minus 2 do 8, a najviša od 19 do 23 stepena.

U glavnom gradu će ujutru i pre podne biti sunčano. Sredinom dana i posle podne prolazno umereno naoblačenje. Najniža temperatura biće od 5 do 8, a najviša oko 20 stepeni.

Temperature u minusu jutros su zabeležene u Sjenici (-3), Zaječaru (-2), kao i u Dimitrovgradu gde je bilo jedan stepen ispod nule.

“Danas posle hladnog jutra, od -2 do 8 °S, tokom dana biće toplo vreme za ovaj period godine, od 19 do 23 °S, uz prolaznu umerenu oblačnost koja će tek ponegde u brdsko-planinskim predelima u drugom delu dana usloviti slabu, kratkotrajnu kišu.

Sutra bez jutarnjeg mraza, ali će dnevna temperatura biti malo niža – od 17 do 21 °S. U većini mesta sunčano, a umerena oblačnost očekuje se još samo ujutro u brdsko-planinskim predelima.

U petak ujutru osetno hladnije, mestimično uz maglu, mraz i minimalnu temperaturu od -2 do 6 °S. Dnevna temperatura će ipak biti u porastu uz sunčano pre podne i malu do umerenu oblačnost u drugom delu dana. U košavskom području umeren i jak jugoistočni vetar.

Od subote, 22 do 26. oktobra sledi porast jutarnjih i dnevnih temperatura.

– Maksimalne vrednosti ponovo će u nedelju i početkom naredne sedmice dostići 25 °S. U većini mesta zadržaće se suvo uz promenljivu oblačnost, a kiša se očekuje samo u subotu (22.10.) na severu Srbije – piše na sajtu RHMZ.

Zbog ekstremno niske temperature žuti meteo alarm upaljen je na području istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i na prostoru Kosova i Metohije. Žuto upozorenje znači da vreme može biti potencijalno opasno.

“Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, navodi RHMZ.

Izvor: kurir.rs