Zahteva mnogo ručnog rada, ali se isplati: Uzgajanje ovog cveta može vam doneti 850 dinara po kilogramu

|

Proizvodnja lekovitog bilja u Srbiji sve je privlačnija proizvođačima, a ove godine vlada prava pomama za gajenjem belog sleza. Uzgoj belog sleza aktuelan je na prvom mestu zbog dobre zarade. Ova biljka je deficitarna na tržištu Srbije, pa nema problema sa plasmanom.

Malo je onih koji mogu da ga gaje na velikim površinama, jer iako mu je cena odlična, ove godine se kretala oko 850 dinara za kilogram, problem je veliki posao i ručni rad.

“Ni kod jedne biljne kulture, odnosno lekovitog bilja, nema više rada, ali nema ni više zarade. U prozvodnji nema mnogo posla, tu je zastupljen uglavnom mašinski rad, ali kad dođe do finalne pripreme i ljuštenja, tu ima ručnog rada, jer ne postoji mašina koja bi mogla mašinski da ga oljušti”, objašnjava Zoran Tomić, jedan od velikih proizvođača belog sleza iz Bavaništa.

Tomić preporučuje da se beli slez gaji porodično, na gazdinstvima, koja ne raspolažu velikim površinama. Dovoljno je pola hektara do hektar. Što se tiče plasmana nema problema – otkupljuju ga firme koje se bave otkupom lekovitog bilja, pakovanjem, daljom distribucijom, prodajom, kao što su brojne radnje zdrave hrane.

Milan Nikolić iz Ostojićeva takođe se bavi proizvodnjom belog sleza, a ovo je njegova računica:

“Može oko 4.000 evra po jutru (oko 58 ari) da se zaradi. Ali imate tu troškove. Ostane vam čisto oko 3.000 evra ako sami radite i ne koristite pomoć radnika. Što se tiče mene, ja imam svoje seme, pa tu nemam trošak. Inače, ni seme nije skupo, košta oko 6.000 dinara/kilogram”, kaže Nikolić.

Izvor: espreso.co.rs