NBS naredila društvima za osiguranje da vrate cene na staro – Obrt nakon poskupljenja registracije, cene polisa idu dole

|

Narodna banka Srbije danas je svim društvima za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti poslala dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

Centralna banka je saopštila da će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave da naplaćuju neopravdano povećane premije i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Takođe, NBS očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti drastično povećana, za oko 22 odsto.

Narodna banka Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve situacije ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja.

To praktično znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz obavezu dostavljanja dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, naročito uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

NBS je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju odluka o promeni cena. Iz centralne banke ističu i da je ovo neopravdano povećanje premija sprovedeno bez odgovarajuće analize efekata, u periodu krize na globalnom nivou.

Podsetimo, osiguravajuće kuće podigle su cene polise osiguranja od autoodgovornosti za oko 22 odsto u proseku, te je za registraciju koja je do sada bila oko 20.000 dinara, poskupljenje od 1. avgusta je iznosilo 2.600 dinara, dok za luksuznije novi ceh je veći i za preko 3.000 dinara.

Izvor: blic.rs