Detaljan spisak dnevnica: Za jedan posao dan se plaća i preko 80 evra – fizikalci postali plaćeni kao majstori

|

Položaj radnika na tržištu rada u našoj zemlji je poboljšan poslednjih godina. Tome je umnogome kumovalo što nedostaje radne snage, a potražnja je sve veća, pa je taj manjak radnika išao naruku onima koji su dosad bili manje plaćeni i obezbedio im daleko bolju pregovaračku poziciju. Sve to je rezultiralo time da sada fizikalci na građevini u Srbiji imaju plate poput onih koje su imali majstori, recimo, do prošle godine.

Sada svuda možemo pronaći oglase za posao – radnik na građevini, kuvari, konobari, berači voća i povrća tokom sezone, fasaderi, zidari, tesari, putari, armirači, montažeri skela…

Dnevnice za ove poslove se kreću od 30 pa do 80 evra, što je znatno više u odnosu na 2021. godinu za obavljanje istih poslova. Ipak, činjenica je da u Srbiji najviše nedostaju majstori zanatlije, konobari i berači tokom sezone.

Sve u svemu, rečenica koja se ranije često mogla čuti “ako nećeš da radiš, ima ko hoće” – više nije u upotrebi. Poslodavci sada nesklad u potražnji i ponudi radne snage na srpskom tržištu rada pokušavaju da nadomeste dovodeći radnike iz regiona, pa čak i iz Nepala, Indije, Uzbekistana, Kazahstana…

Prema podacima portala Poreske uprave Sezonskiposlovi.gov.rs, koji je povezan sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Centralnim registrom za socijalno osiguranje, trenutno je prijavljeno približno 700 stranaca od ukupno 67.053 sezonska radnika.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da je činjenica da u Srbiji svake godine zarade rastu i da su uslovi na tržištu rada daleko bolji nego što je to bilo prethodnih godina, i to u svim delatnostima.

– Međutim, postavlja se pitanje da li je ta povećana zarada zaista dovoljna radnicima, s obzirom na to da su cene skočile svuda u svetu, pa i kod nas. Na crnom tržištu rada, kako u građevini tako i u ostalim delatnostima, radnici rade za veću dnevnicu, a nisu prijavljeni na taj povećani iznos koji primaju, već na minimalni.

Dnevnica radnika na građevini se sada kreće od 30, 35 do 40 evra za fizičku radnu snagu, a majstorima dnevnica ide od 50 do 80 evra, pa čak nekima i preko te sume, što je znatno više u odnosu na ranije dnevnice – kaže Orbović i dodaje:

– Radnicima prijavljenim na minimalac se dodatna zarada isplaćuje na ruke i poslodavac ne plaća porez. To se dešava najčešće u građevini, ali i u manjim firmama u svim oblastima. Nije logično da radnik ima 40 evra dnevnicu, a stoji da je prosečna plata u građevini 43.000 dinara.

Radnici, s jedne strane, imaju bolju zaradu, ali im poslodavac nije obezbedio sigurnost, zapravo nemaju plaćene doprinose, zdravstveno osiguranje. Kada su mladi, ne razmišljaju o tome, ali kasnije to može da im se obije o o glavu.

I Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije rekao je za RTS da se dnevnica fizičkog radnika izjednačila sa dnevnicom majstora od pre tri godine.

– Danas dobar majstor vredi od 60 do 70 evra. Uz dnevnice, oni traže i topli obrok, ako nisu iz Beograda, i smeštaj, jer mi smo prinuđeni da sve njihove zahteve ispunimo – kaže Ražnatović.

Izvor: kurir.rs