Važna promena za sve koji otplaćuju kredit u Srbiji: Euribor u “plusu” – Da li će skočiti rate kredita

|

Euribor, kamata po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, prvi put od 2015. godine prešla je “u plus”. Vrednost šestomesečnog euribora sada je 0,009 odsto.

Početkom godine imala je vrednost od minus 0,55, a pre dva meseca minus 0,36. Stambeni krediti u Srbiji su indeksirani u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni).

Rast euribora za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, sada je bitna informacija jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug. To se u Srbiji odnosi na skoro sve stambene kredite kojih je više od 130.000.

“Na primeru stambenog kredita od 50.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290, što je povećanje od 14 evra. Ako Euribor uskoro bude jedan odsto, rata će biti 316 evra, što je povećanje od 40 evra, a ako se poveća do dva procenta, rata bi bila 344 evra, što je povećanje od 68 evra, u odnosu na početak godine”, objašnjavaju iz udruženja potrošača Efektiva.

Signali koji već nekoliko meseci stižu sa svetskog bankarskog tržišta ukazuju da se periodu jeftinih kredita bliži kraj, te dobro razmislite kada donosite odluku o kreditu.

Izvor: telegraf.rs