Još jedna namirnica drastično poskupela: Kilogram je sada 8,5 evra – Da li će to “povući” cenu slatkiša u Srbiji

|

Ceo svet je pogođen krizom – inflacija raste iz dana u dan, a to se sve više odražava na novčanike građana. Pored goriva i energenata, poskupele su uljarice, žitarice, šećer, maslac, brašno – sirovine ključne u proizvodnji slatkiša i slaniša.

Ukoliko ste primetili poskupljenje nekih vrsta keksa u poslednje vreme, iza toga se krije direktno oslanjanje na uvoz za određene sirovine i sam rast cena tih sirovina. Srbija sa brašnom nema problem, ali puter je ono što uvozimo u velikim količinama. Tamo gde ove sirovine ulaze u sastav proizvod sa 60%, 70% ili 80% – jasno je koliko je to lančana reakcija. Kilogram maslaca prošle godine koštao je 3 evra, a sada ista količina košta čak 8,5 evra.

Srbija puter uglavnom uvozi od Holanđana i Poljaka, zbog problema i nestašica, ove dve zemlje otkazuju dugoročne ugovore jer jednostavno ne mogu da ispune date obaveze – dok se situacija ne smiri. Drugo “utočište” nam je Turska, ali je ta zemlja zabranila izvoz maslaca, tako da ostaje da se vidi šta će se dešavati sa cenama slatkiša u Srbiji.

Izvor: telegraf.rs