Bosna i Hercegovina godinama ne učestvuje na Evroviziji: Nije nastupila od 2016. godine – otkrivamo razlog

|

Bosna i Hercegovina od 2016. godine nije nastupila na Evroviziji. Tada su je s pesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Pre toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom je Lejla A. Babović, rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.

“Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU)”, objasnila je ona.

“Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka.

To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji”, dodala je.

Izvor: avaz.ba