Kasnite sa otplaćivanjem kredita: Postoje pravila kada banka kreće u prinudnu naplatu

|

Većina građana danas živi od kredita, a mnogi zbog sve teže finansijske situacije ne stižu da redovno izmire svoja dugovanja prema bankama. Advokat Dejan Vuković rekao je za RTS da banke vode računa o koracima – ne kreću odmah u prinudnu naplatu, već prvo ide pokušaj mirne naplate, obavljaju se razgovori, angažuju se specijalizovane agencije za pokušaj poravnanja i mirnog rešenja. Praksa je da od šestog meseca banke kreću u prinudnu naplatu.

Potpredsednik Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj advokat Dejan Vuković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da su u visini iznosa i kvantiteta dugovi apsolutno bili najviši prema bankama. Prema njegovim podacima, po broju dužnika najviše se duguje javnim komunalnim preduzećima, kablovskim i internet operaterima.

Kod komunalnih preduzeća i teleoperatera rokovi prinudne naplate su kraći, kaže Vuković i dodaje da imaju kraći rok zastarelosti koji je godinu dana i ranije kreću u postupke.

Kod hipoteka banke još duže čekaju da na miran način reše, da nađu načine da restrukturiraju dužnike jer i njima nije u interesu da vode te postupke, naglasio je Vuković. Kako kaže, dešavaju se u periodu od 9. do 15. meseca, tada u najvećem broju kreću aktivacije hipoteka koje su bankarskim kreditima obezbeđene.

Izvor: blic.rs