Ovo su svi uslovi i pravila: Ko šta može da kupuje na carinskoj e-licitaciji?

|

Za prvu elektronsku licitaciju Uprave carina, zakazanu za 30. mart, već se prijavilo više od 2.200 potencijalnih učesnika, potvrđeno je u Upravi carina. Na ovoj prvoj licitaciji preko interneta – a svaka buduća će se organizovati isključivo elektronski – biće izloženo ukupno 20 prodajnih brojeva od kojih se neki odnose na pojedinačne predmete, a neki se prodaju zbirno, kao skup predmeta.

Građani, tako, mogu da licitiraju za pojedinačne predmete, dok je nadmetanje za kupovinu pod rednim projevima koji podrazumevaju zbirnu prodaju veće količine robe omogućeno samo – firmama. Tako će u sredu, 30. marta građani moći da, na primer, licitiraju za ručni sat čija početna cena kreće od 885.000 dinara, ali neće moći za 230 komada slušalica za mobilni telefon i 230 usb kablova čija je zbirna početna cena neuporedivo manja – 57.500 dinara.

„Ako je suditi po broju registrovanih na aplikaciji za elektronske licitacije Uprave carina, interesovanje za e-licitacije je izuzetno. Iako rok za prijavu ističe u petak 25. marta u ponoć, do sada je u aplikaciji zabeležena registracija preko 2.000 građana i preko 200 pravnih lica“, kažu u Upravi carina za portal N1.

To ne znači da će svi oni i učestvovati na licitaciji, jer pre toga treba da ispune jedan od preduslova, a to je – uplata kaucije.

“Tačan broj učesnika licitacije znaće se tek kada u petak u ponoć istekne rok za prijave”, pojašnjavaju u Upravi carina.

U Upravi carina ističu da rade na uvođenju sistema elektronskog poslovanja u svim segmentima svog rada

Važnu novinu u oblasti digitalizacije institucije koja, kako podsećaju, puni oko polovine državnog budžeta predstavlja i uvođenje elektronskih licitacija, koje će zameniti tradicionalan način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima.

”Građani su vrlo zainteresovani za licitacije trajno oduzete robe, što vidimo po pitanjima koja nam svakodnevno upućuju. Zadovoljni smo što sada možemo da im ponudimo pristupačniji način da na njima učestvuju, jer će se ceo postupak sprovoditi putem interneta”, objašnjava Sunčica Mirković, pomoćnik direktora u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove.

Mirković podseća da je Uprava carina za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 260 miliona dinara, ostvarenih upravo putem javnih licitacija, za koje kaže da interesovanje – ne jenjava.

“Tokom 2021. godine održano je 98 javnih licitacija, pri čemu se 46 javnih prodaja odnosilo na prodaju vozila, a 52 javne prodaje na ostalu robu, pa je prošle godine zahvaljujući javnim prodajama carinske robe u budžet Republike Srbije uplaćeno bezmalo 73 miliona dinara”, ističe Sunčica Mirković.

Ko može za šta da licitira?

Na prvoj elektronskoj licitaciji Uprave carina koja će biti organizovana 30. marta 2022. godine biće izloženo ukupno 20 prodajnih brojeva od kojih neki podrazumevaju pojedinačne predmete, a neki se prodaju zbirno, kao skup predmeta.

“Za redne brojeve koji sadrže veću količinu istih ili različitih vrsta roba mogu licitirati samo pravna lica. Na spisku roba čija je javna prodaja oglašena nalaze se tri skupocena ručna sata za koje će moći da licitiraju i fizička lica. Najveću početnu cenu, od 885.000 dinara ima ručni sat ‘Hublot’, a na spisku za prodaju je i nekoliko mobilnih telefona, nekoliko ekskluzivnih ženskih tašni, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodaje zbirno i za koji mogu licitirati samo pravna lica”, ističu u Upravi carina.

Na licitacijama na kojima se prodaju motorna vozila ili pojedinačni predmeti koji su kao takvi i zaplenjeni, a za koje je, kako ističu u Upravi carina – očigledno da su namenjeni za ličnu upotrebu, a ne za dalju prodaju (na primer vanbrodski motori, satovi, fotoaparati, muzički instrumenti i sl.) mogu učestvovati i – građani.

Osim za skupoceni sat, građani 30. marta mogu da licitiraju još za nešto jeftiniji omega speedmaster sat čija je početna cena utvrđena na 773.000 dinara, zatim ručni sat omega seamaster profesional od 260.000 dinara, više vrsta mobilnih telefona ajfon i jedan samsung, koji se svi odvojeno prodaju, što isto važi i za više vrsta ženskih tašni. Od proizvoda za koje mogu cenom da se nadmeću građani tu je još i napajanje za računar CORSAIR HX 1200, po ceni od 18.000 dinara.

Izgubljeni prtljag, već pomenuti USB kablovi i telefonske slušalice, projektori i oprema za plivanje i surfovanje, ovaj put rezervisani su isključivo za – firme i preduzetnike.

Uslov za građane:

Božidar Đurić iz carinarnice Beograd objašnjava da na e-licitacijama Uprave carina kao građani mogu da učestvuju i domaći i strani državljani, uz dva uslova – da imaju minimum 18 godina i da uplate kauciju.

“Kaucija za učešće iznosi 30 odsto procenjene vrednosti robe, pa ukoliko ne pobedite u nadmetanju, taj iznos vam se vraća na račun koji ste naveli prilikom registracije. Prilikom prijave automatski se dobija mejl sa podacima o tekućem depozitnom računu carinarnice u kojoj se organizuje licitacija i tačnim iznosom kaucije koji je potrebno uplatiti”, objašnjava Đurić.

Nadmetanje za kupovinu odvija se pod šifrom, a uslov da bi se licitacija održala je minimum troje učesnika, a krajnji kupac – ako ne uplati izlicitiranu cenu u roku od osam dana – ostaje i bez uplaćene kaucije.

Bez objave u dnevnoj štampi

Obaveštenja o budućim e-licitacijama više neće biti u dnevnoj štampi, već samo na sajtu Uprave carina.

Na sajtu će biti prikazane i fotografije proizvoda koji se prodaju.

Moguće je i razgledanje robe “uživo”, u tačno određenom terminu, koji mora da bude pre okončanja prijava za konkretnu e-licitaciju.

Javnoj prodaji može da bude izložena sva trajno oduzeta roba, osim one koja se zbog zdravstvenih, ili bezbednosnih razloga uništava pod carinskim nadzorom, a to su – narkotici, duvanske prerađevine bez akciznih markica i slično.

Izvor: rs.n1info.com