Nemačka vlada donela odluku o minimalcu: Povećana satnica mnogim Srbima će zarade podići i za 600 evra

|

Dobre vesti za sve sa naših prostora koji su uhlebljenje potražili u Nemačkoj, Naime, Vlada te zemlje donela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 evra, saopšteno je danas nakon sastanka kabineta.

“Povećanjem minimalca će profitirati više od šest miliona građana, pre svega žene te zaposleni na istoku zemlje, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska partija Njemačke – SPD) nakon redovnog sastanka kabineta”, prenosi Hina.

Povišica minimalne satnice sa 9,82 na 12 evra takođe pogoduje radnicima poput negovatelja, kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sistema, prenosi Al jazeera. Minimalna satnica bi prvo u junu trebala biti podignuta na 10,45 evra, a potom u oktobru na 12 evra. Vlada je ovu odluku opravdala porastom cena života i stanovanja u Nemačkoj.

“Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vreme”, stoji u saopštenju vlade.

Povišenje minimalca još mora odobriti Bundestag, gde vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom. Ovakava odluka o podizanju satnice Srbima bi mogla da podigne zarade i za 600 evra, naročito u sektoru ugostiteljstva.

Izvor: blic.rs