Mesec dana nakon što je deportovao Novaka, oglasio se Aleks Hok: Reagovao na Đokovićev intervju

|

Aleks Hok, australijski imigracioni ministar koji je pre mesec dana doneo odluku o deportaciji Novaka Đokovića, konačno se oglasio. To je učinio nakon intervjua koji je za BBC dao najbolji teniser sveta.

Deportacija Novaka aktivirala je trogodišnju zabranu ponovnog ulaska u Australiju. Kako propisuje australijski zakon, svako ko je proteran iz zemlje na tri godine nakon negativne odluke u skladu sa članom 133C(3), može podneti zahtev za izuzeće i tu sve dalje zavisi od okolnosti. Australija bi uvažila važnost Novakovog učešća na Australijan openu, pa se zbog toga očekuje da već 2023. nastupi.

Na pitanje da li će Đokoviću biti dozvoljen povratak u Australiju, Hok je u sredu rekao:

“Budućnost gospodina Đokovića je njegova odluka, sve zavisi od toga kako se ponaša i šta radi na međunarodnom nivou. Australijska vlada nema dalju ulogu u onome što on odluči da uradi”, objasnio je Aleks Hok.

Kada mu je postavljeno direktno pitanje o ukidanju trogodišnje zabrane, imigracioni ministar je prebacio “lopticu” na naslednika koji će preuzeti njegovu funkciju, pa je odgovorio:

“Budući donosilac odluka će razmotriti to kada dobije zahtev. Važan princip zakona je da ne obavezujem budućeg donosioca odluka. Mi smo naznačili da ćemo to razmotriti, na isti način na koji bismo razmatrali sve druge. Veoma smo otvoreni za razmatranje”, završio je izlaganje Aleks Hok.

Izvor: telegraf.rs