Meštani sela Slatina kod Bora pisali predsedniku: Ziđin nam ne plaća imanja, ostali smo bez ičega

|

Petnaestak domaćinstava iz sela Slatina kod Bora podržalo je svojim potpisima pismo koje su uputili predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću od koga su zatražili pomoć zbog problema koje imaju sa kompanijom Ziđin u postupku eksproprijacije.

„Pažljivo smo slušali vašu izjavu 24. novembra prošle godine, kada ste komentarisali Zakon o eksproprijaciji gde ste rekli, što piše u zakonu, da se u eksproprijaciji isplaćuju cene koje je propisala lokalna uprava prihoda odnosno poreska uprava i citiramo vas: „Verovali ili ne uvećane su za 10-20 %“. Mi gospodine predsedniče upravo to i tražimo, međutim Ziđin, preko svojih pravnih zastupnika, odbija da nam imovinu isplati tako kao što ste Vi rekli i kako stoji u Zakonu. Mi smo gospodine Predsedniče ostali bez imovine, bez drva za ogrev, kako nemamo gde da proizvedemo stočnu hranu, rasprodali smo i stoku, jednostavno smo bez igde ičega“, navode u pismu predsedniku Srbije.

Meštani sela Slatina dalje ističu da je poljoprivreda bila gotovo jedini izvor prihoda i osnov egzistencije porodica u tom kraju.

„Ima među nama onih sa primanjem od 14.000 do 22.000 dinara, tako da tim ljudima i njihovim porodicama nema opstanka“, stoji u pismu upućenom predsedniku Vučiću.

Meštani su u pomenutom pismu naveli da imaju saznanja da su neke nedležne institucije po usvajanju Prostornog plana posebne namene imale obavezu da poljoprivredno zemljište preinače u građevinsko, kao što je slučaj u Loznici i da Ziđin kao korisnik eksproprijacije njima, ranijim sopstvenicima isplati cenu koju je potpisala poreska uprava za građevinsko zemljište.

Sastanak meštana Slatina i predstavnika kompanije Zijin bio je zakazan za juče u prostorijama kompanije ali meštani nisu otišli na sastanak u kompaniju Ziđin Koper. Predstavnici MZ Slatina su i na sastanku radne grupe u Gradskoj upravi tražili da predstavnici kineske kompanije dođu kod njih u selo i razgovaraju sa meštanima, ali su iz kompanije Ziđin insistirali da sastanak bude održan u prostorijama kompanije.

Izvor: nova.rs