Uskoro novi skok cena mesa i mesnih prerađevina: Proizvođači ističu dva razloga za poskupljenje

|

Pojedini poljoprivredni proizvođači spremaju se da dodatno povise cenu svojih proizvoda. Prema rečima jednog od njih, biće to na prvom mestu meso i mesne prerađevine. Razloga za to je nekoliko, a dva najvažnija su skok cene đubriva i sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici se boje da neće imati dovoljno za setvu, i već su najavili da će to uticati na poljoprovredne proizvode. Što znači da će neminovino, dodatno skočiti cena hrane.

“Što se tiče svetskog tržišta i mi smo pogođeni krizom. S jedne strane, imamo sirovina sa lokalnog tržišta, ali dosta i uvozimo. Kao na primer fosfat – sve to dolazi sa globalnog tržišta i naravno da će se to odraziti i na cenu finalnog proizvoda. Mogu da napomenem da ukoliko su sredstva i đubriva skuplja to će da utiče na cenu. Čim se tržište okrene, moći ćemo i mi da obrnemo situaciju”, kaže sagovornik Telegraf biznisa.

Inače, cena veštačkog đubriva u Srbiji je za manje od godinu dana porasla više od 100 odsto. Zbog toga je moguće da će poljoprivrednici štedeti na đubrivu, smanjiti količine ili će ga preskočiti, što je najgori scenario.

Na pitanje da li će sve to uticati na cenu hrane, Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, kaže da je izvesno da će tržište to diktirati.

“Ono što tržište diktira mora se prihvatiti. Mi smo tržišna privreda od 2000. godine. Kada govorimo o mesu, za određena pakovanja cena jeste privremeno ograničena. Međutim, inflacija, naročito prehramenih proizvoda je prisutna, mi tu realnost živimo”, zaključio je Petković.

Izvor: biznis.telegraf.rs