U 2022. cene nenormalno skaču: Jednu osnovnu namirnicu plaćaćemo suvim zlatom

|

U toku 2021. godine došlo je do rasta cena širom sveta, a to poskupljenje je stiglo i do Srbije. Svako ko ode do pijace, mesare, supermarketa ostaće zatečen cenama koje su nenormalno skočile.

Stanovnici Srbije zabrinuti su da li će cene nastaviti rast i ove godine.

“Ono što su građani najviše primetili tokom prošle godine bio je skok cena mesa, žitarica i ulja. Takva situacija na tržištu hrane objašnjava se sušom i skokom cena žitarica, koje su ‘podivljale’, što je dalje uticalo na poskupljenje mesa. Sličan odgovor dobili smo na kraju godine, kada su poskupeli mlečni proizvodi za skoro 20 odsto”, priča agroekonomista.

Rast cene ulja prošle godine zabrinuo je građane, ali ono neće nastaviti da poskupljue ove godine. Porašče cene voća i povrća, a meso će postatati pravi luksuz.

“To bi zaista bio alarmantan znak budući da je u pitanju jedna od osnovnih prehrambenih namirnica. Cene mesa su sada do 700 dinara po kilogramu za svinjski but, do 1.000 dinara za juneći but, što je kupcima zaista bio veliki šok. Čak i kilogram piletine ne može da se kupi za manje od 700 dinara. Nažalost, prema prognozama svetskih stručnjaka, očekuje se da će cena mesa i dalje rasti i da će ono mnogima postati pravi luksuz”, kaže Zekić.

Organska hrana će takođe doživeti vrtoglavi rast, jer je zdrave sredine sve manje, pa mali broj proizvođača koji proizvode zdravu hranu neće je više prodavati “za džabe”:

“Organska jaja, meso, jabuke, luk ii paradajz smatrani luksuzom koji su mnogi spremni da plate po duplo većoj ceni. Takav trend će se u budućnosti sigurno nastaviti”, kaže Zekić.

Izvor: blic.rs